VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Autoverzekeringen: alles over de WA verzekering

Geplaatst op: 27-07-2019, 14:06:56

De WA Verzekering ofwel wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor álle autobezitters. Bovendien is het ook de voordeligste autoverzekering met – vanzelfsprekend – de minste dekking. De WA Verzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent tegen schade die je met je auto veroorzaakt bij anderen.

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is verplicht in Nederland, omdat de kans groot is dat de verantwoordelijke voor de schade het bedrag niet kan betalen. Het bedrag voor schade of letsel aan een persoon of diens spullen kan namelijk flink in de cijfers lopen. De WA Verzekering wordt vaak verward met de Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP), maar dat gaat juist om alle schade waar geen motorrijtuigen bij betrokken zijn.

WA Verzekering: niet verzekerd voor schade aan eigen auto

Belangrijk om te weten: de schade aan je eigen auto valt niet onder de WA Verzekering. Bij de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering ben je echt alleen verzekerd voor schade aan anderen. Bij WA Beperkt Casco ben je ook verzekerd tegen zaken als brand, diefstal, ruitschade, aanrijdingen met dieren en natuurrampen. Bij WA Casco (ook wel Allrisk genoemd) komt daar aanrijding, slippen, te water raken en ‘overige van buiten komende onheilen’ bij.

WA Verzekering: tips bij keuze

Maar welke WA Verzekering kun je het beste nemen? De stelregel is als volgt: voor auto’s van 0 tot 4 jaar oud is WA Casco aan te raden, voor auto’s van 5 tot 9 jaar oud WA Beperkt Casco en voor auto’s die ouder zijn dan 10 jaar is de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering vaak voldoende. Met een WA Verzekering ben je verzekerd tot 6.070.000 euro aan letselschade en 1.220.000 euro aan materiële schade.

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering: eigen risico

Eigen risico betaal je per schadegeval en alleen niet bij de goedkoopste WA Verzekering. Voor schade die je bij anderen aanricht hoef je dus geen eigen risico te betalen – de verzekeraar vergoedt het complete schadebedrag aan de tegenpartij. Bij alle uitgebreidere aansprakelijkheidsverzekeringen komt er wel eigen risico bij kijken.

WA Verzekering: aanbieders vergelijken

Staat de auto op jouw naam, maar heb je geen aansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Dan riskeer je een boete van het RDW ter hoogte van 400 euro. Deze boete kan tot wel drie keer per jaar worden uitgedeeld. Er zijn veel aanbieders van WA Verzekeringen, daarom is het raadzaam om goed te vergelijken. Let daarbij vooral op de hoogte van het eigen risico en de no-claim korting, want daar zitten vaak de grootste verschillen tussen de aanbieders.

Bron: bijdrage van 24 juli 2019 van Robin Nieuwhof op www.autorai.nl

Vorige pagina